Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Καμπάνια για την ανεργία


«Ρώτησαν έναν εργάτη στο δικαστήριο αν ήθελε να δώσει τον πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Εκείνος αποκρίθηκε: «Είμαι άνεργος».

Μπέρτολτ Μπρέχτ

Τη στιγμή αυτή υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω απο 1.500.000 άνεργοι, εκτός από αυτούς που δεν είναι εγγεγραμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και φυσικά τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, κάθε μήνα κόβεται το ρεύμα σε 30.000 σπίτια. Τα αφεντικά, με πρόσχημα την κρίση, ξεφορτώνονται τους «περιττούς». Φυσικά δεν περιμέναμε από την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ να ενδιαφερθεί για τους εργάτες εκτός παραγωγής. Φαίνεται όμως πως ακόμα και όποια σωματεία σέβονται τον εαυτό τους και την τάξη τους, έχουν αποτύχει στο να δείξουν την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ αλληλεγγυη, ειδικά τώρα που η κατάσταση των ανέργων συναδέλφων τους γίνεται μέρα με τη μέρα και χειρότερη. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση πως οι μισθοί πριν από την καπιταλιστική κρίση εξασφάλιζαν μια άνετη ζωή, παρ'όλα αυτά αν οι εργαζόμενοι οδηγούνται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο στη φτώχεια, οι άνεργοι οδηγούνται στην εξαθλίωση, δεδομένης της μεγάλης δυσκολίας εύρεσης καινούργιας δουλειάς. Σπίτια χωρίς ρεύμα, αδυναμία απόκτησης βασικών πανάκριβων αγαθών και όλο και περισσότεροι άστεγοι στους δρόμους, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό της κρίσης των πλούσιων που την πληρώνουν οι φτωχοί.Για τους παραπάνω -και όχι μόνο- λόγους ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Τα σωματεία να ξεφύγουν επιτέλους απο τη λογική της συντεχνίας και να ασχοληθούν επιτέλους με τους άνεργους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, αναδεικνύοντας παράλληλα το τεράστιας σοβαρότητας αυτό ζήτημα.

2. Αύξηση του ταμείου ανεργίας και μονιμοποίηση του μέχρι την εύρεση δουλειάς. Να καταργηθούν οι σκληρές προϋποθέσεις για την απόκτηση του.

3. Κανένας άνεργος χωρίς σπίτι.Να ανοίξουν άμεσα τα κλειστά-ξενοίκιαστα σπίτια.Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση.

4. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλους. Να καταργηθούν οι συμμετοχές στα φάρμακα και τα απαράδεκτα εισιτήρια στα νοσοκομεία.

5. Δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αστικά και υπεραστικά.

6. Δωρεάν είσοδος σε θέατρα, κινηματογράφους κλπ. Η φτωχοποίηση εκτός απο οικονομική, είναι και πολιτισμική.

Καλούμε τους ανέργους να πιέσουν τα σωματεία τους και όσοι δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα να οργανωθούν σε συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιών και όπου κρίνουν αυτοί πως μπορεί να ασκηθεί πίεση προς αυτήν την κατάσταση.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, κρίνει πως το ζήτημα της ανεργίας είναι από τα σημαντικότερα του κόσμου της δουλειάς και θα προσπαθήσει να αναδείξει αυτό και τις προεκτάσεις του με κάθε δυνατό τρόπο.


rocinantediep@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου